GEKNAEKT FESTIVAL 03 10 15

LOCATION

Wolvenplein
3572 CD
Utrecht

Wolvenplein ligt binnen de Singel van Utrecht, op 15 minuten lopen van het centraal station. Er stoppen meerdere bussen op 3 minuten afstand. Stap uit bij de halte Wittevrouwenburg of Janskerkhof. Plan je reis op www.9292ov.nl. Wil je toch met de auto komen? Er is GEEN mogelijkheid om de auto op de parkeerplaats bij het Wolvenplein te parkeren. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage Kruisstraat (adres: Kruisstraat 2) of in de parkeergarage De Grifthoek (adres: Wittevrouwensingel 96).

In 1856 vond de officiële opening plaats en daarmee werd het tot in 2014 de oudste nog in gebruik zijnde cellulaire gevangenis in Nederland. Eenzame opsluiting was een uit Amerika overgewaaide gedachtegang dat door middel van isolatie misdadigers tot inkeer en 'genezing' kwamen. De Utrechtse gevangenis kreeg een kruisvormige plattegrond naar ontwerp van I. Warnsinck en de ingenieur van Waterstaat J. Fijnje. Het cellenblok werd omsloten door een muur en een voorgevel met daarin woningen voor het personeel. Rond 1939 werd de gevangenis gemoderniseerd om het weer in gebruik te kunnen nemen. De cellen kregen grotere getraliede ramen met overigens ondoorzichtig glas. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog annexeerde de Duitse bezetter het complex en nam het vanaf 1942 in gebruik als Deutsche Untersuchungs- und Strafgefängnis. De gevangenis was voor door de politie opgepakte zwarthandelaren, verspreiders van verboden lectuur, betrapten op het bezit van een radio et cetera. Op 6 mei werden meer dan 170 gevangenen bevrijd, zij hadden in de oorlogstijd verzet getoond. Anderen bleven opgesloten en meer dan 100 leden van N.S.B. namen de vrije plaatsen in.

Bekende en beruchte mensen die vast hebben gezeten zijn: Gerrit de Stotteraar, een beruchte kruimeldief in Utrecht en omstreken, ontsnapte in 1949 uit deze gevangenis en Herman Brood wegens bezit van drugs. De criminaliteit in Nederland is de laatste tien jaren gedaald. In juni 2014 werden de laatste gevangenen overgebracht naar een andere gevangenis.